Van képem hozzá!

Bécsi Sándor fotóblogja

Esküvők a nagyvilágban - Fidzsi

2018. december 25. 22:23 - becsisandor

A Fidzsi-szigeteken máig él egy ősi esküvői tradíció

 

janis-rozenfelds-1132459-unsplash.jpg

A vőlegény elszántságát, rátermettségét és a biztos anyagi hátterét egy nem mindennapi ajándékkal bizonyítja a lányos szülők számára. Egy tabua-val kéri a szülőket, hogy adják áldásukat a lánykérésre. 

A Fidzsi-szigeteki Köztársaság a Csendes-óceán déli részén található, 2000 km-re északra Új-Zélandtól. A több száz apró szigetből álló Fidzsin egy különös esküvői szokás dívik a mai napig. De mi is az a tabua (ejtsd tam-BOO-ah)

Íme közelebbről:

ma_i221322_tepapa_tabua-ceremonial-whale_preview.jpg

Van tipped?

Ez a nagy ámbráscet foga, amely 3 kilogramm és 50 centiméter hosszú is lehet.

312bb39bea1cd0b68297ab1bbce6765e.jpg
Különös csavar a történetben, hogy a fidzsik nemigen vadásztak bálnákra (ma már be is van tiltva arrafelé a bálnavadászat), hanem szomszédos Tonga-szigeteken élő őslakókkal folytatott csereüzlet során jutottak a fogakhoz. A tabua átadása a mai napig él a tradíciót követő családoknál, ára több százezer forintra is rúghat. 

A tabua-t nem csak lánykéréshez használják a szigeteken. Az esküvő során több is előkerül, valamint születéskor és a temetések alkalmával is ajándékozzák. Az egyik legnagyobb megtiszteltetés tabua-t kapni. 

Képek forrása:
Janis Rozenfelds, Chloe Jackman, Museum of New Zealand, Museum of Australia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://becsisandor.blog.hu/api/trackback/id/tr2714514468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása